Sa Dragonera Natural Park

Foto: Miguel Pozo

More information

Visit the park

More information

PRO.GRE.S.S.

Projecte europeu PRO.GRE.S.S. – Programa CERV

More information

The island of sa Dragonera is a still wild Mallorca, a maritime landscape that evokes times of colonisation and piracy, and a geological fossil that, as an extension of the Serra de Tramuntana, houses one of the most important environmental points of the Balearic Islands.

The majestic shape that is drawn on the western horizon, “resembling that of a sleeping dragon”, is inescapably its identifying element. Paradoxically, it has been documented that the origin of the name “sa Dragonera” is not due to the simile with the reptile, but that it comes from the Latin “traconaria”, as the caves were used for the supply of fresh water in the ancient navigation routes.

An identity enriched by a biogeographic individuality, its endemisms: the Lilford's wall lizard (Podarcis lilfordi), a subspecies of the Limonium dragonericum, and the Balearic shearwater (Puffinus mauretanicus) that, at risk of becoming extinct, find their favourite coast here for nesting.

El president Galmés preveu que el nou Centre d'Interpretació de sa Dragonera sigui una realitat el 2025

El president Galmés preveu que el nou Centre d'Interpretació de sa Dragonera sigui una realitat el 2025

(01/08/2023)

El president del Consell de Mallorca, el vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports i la batlessa d'Andratx han visitat el Parc Natural per conèixer les instal·lacions i l'estat en el qual es troben els projectes.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha visitat aquest dimarts les instal·lacions de sa Dragonera, acompanyat del vicepresident i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard; el director insular de Medi Ambient, Lluís Rubí; i la batlessa d'Andratx, Estefanía Gonzalvo.

Galmés ha anunciat que el projecte del nou Centre Interpretació de sa Dragonera, que s’ubicarà a la finca pública de Can Fasser, al Port d'Andratx, es preveu que estigui acabat el 2025, «complint d'aquesta manera un dels compromisos adquirits per l'actual equip de govern».

El president ha explicat que el projecte, impulsat per l'Ajuntament d'Andratx, es troba en fase de redacció i que d’aquí a uns mesos passarà a licitació. «Desbloquejam un projecte important que des del 2016 estava paralitzat», ha manifestat. 

Galmés ha subratllat l'excel·lent disposició que hi ha per col·laborar entre les diferents administracions amb l'objectiu de complir els terminis per executar aquest Centre d'Interpretació, així com la resta d'actuacions previstes, com ara la rehabilitació del museu actual situat a sa Dragonera o altres projectes que estan inacabats o pendents d'execució «per millorar una de les grans joies que tenim a la nostra illa».

Per part seva, el vicepresident de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, ha agraït als tretze treballadors del Parc la tasca extraordinària que duen a terme «perquè l'illa es conservi com el paradís mediambiental de Mallorca». «Volem preservar sa Dragonera perquè Mallorca és un paradís i ho ha de continuar sent. Perquè preservar aquest entorn natural és també preservar les nostres tradicions, és tenir cura de la família, és vetlar per l'economia», ha explicat.

Pedro Bestard ha reiterat que «no només preservarem al màxim el nostre patrimoni mediambiental, sinó que a més el millorarem. És important que existeixi un bon manteniment de totes les instal·lacions, refugis, finques i camins perquè continuïn sent el referent que són actualment».

Finalment, la batlessa d'Andratx ha agraït la disposició de col·laboració mostrada pel Consell de Mallorca i ha destacat la rellevància que tindrà el nou Centre d'Interpretació de sa Dragonera per al municipi. «Per a l'Ajuntament rehabilitar Can Fasser és un gran pas per al municipi. Aconseguirem que sa Dragonera sigui més accessible i més coneguda tant per a turistes com per a residents, posant en valor una de les nostres meravelles naturals. Una vegada obert el centre, l'Ajuntament té previst dur a terme accions de col·laboració amb centres escolars, associacions, etc. per donar projecció mediambiental, del patrimoni i història de Can Fasser i sa Dragonera».

Nova depuradora al Parc Natural de sa Dragonera

Durant el recorregut, els assistents han visitat les obres de construcció d'un sistema de depuració autònom d'aigües residuals domèstiques que utilitzarà part de l'energia renovable generada a partir del sistema fotovoltaic instal·lat al parc el 2021. Aquest projecte aprofitarà l'aigua per crear una bassa per a l’observació d'ocells. Es preveu que la nova depuradora estigui acabada a principi de l'any 2024.

Centre museístic situat a l'illa

Sa Dragonera ja té un museu petit, que està pendent de rehabilitació, un projecte que va quedar desert la legislatura passada. Ara, el Consell de Mallorca el reactivarà, i en els pròxims mesos posarà en marxa la licitació del contracte de redacció, que es basa en la creació d'un espai modern per al descobriment i la difusió dels valors naturals, culturals i patrimonials.

Videos

Visita a sa Dragonera

Follow us on social media!