Sa Dragonera Natural Park

Foto: Miguel Pozo

More information

Visit the park

More information

PRO.GRE.S.S.

Projecte europeu PRO.GRE.S.S. – Programa CERV

More information

The island of sa Dragonera is a still wild Mallorca, a maritime landscape that evokes times of colonisation and piracy, and a geological fossil that, as an extension of the Serra de Tramuntana, houses one of the most important environmental points of the Balearic Islands.

The majestic shape that is drawn on the western horizon, “resembling that of a sleeping dragon”, is inescapably its identifying element. Paradoxically, it has been documented that the origin of the name “sa Dragonera” is not due to the simile with the reptile, but that it comes from the Latin “traconaria”, as the caves were used for the supply of fresh water in the ancient navigation routes.

An identity enriched by a biogeographic individuality, its endemisms: the Lilford's wall lizard (Podarcis lilfordi), a subspecies of the Limonium dragonericum, and the Balearic shearwater (Puffinus mauretanicus) that, at risk of becoming extinct, find their favourite coast here for nesting.

El Consell de Mallorca incrementa un 10 % el pressupost del Parc Natural de sa Dragonera

El Consell de Mallorca incrementa un 10 % el pressupost del Parc Natural de sa Dragonera

(30/03/2024)

El Programa Anual d'Execució 2024 inclou la realització d'un inventari de coves en conservació d'hàbitats

El Consell de Mallorca incrementa un 10,3 % el pressupost destinat al Parc Natural de sa Dragonera per a aquest 2024 respecte al de 2023, en destinar 828.475 euros per a l'exercici d'enguany enfront dels 750.869 de l'any passat.

L'autoritat de gestió del parc, composta pel Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports del Consell de Mallorca i la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern de les Illes Balears es va reunir per fer balanç de les activitats duites a terme durant 2023 i aprovar el Programa Anual d'Execució del Parc de sa Dragonera (format per l'illa de sa Dragonera i els illots des Pantaleu i sa Mitjana).

En total, el programa del parc per a 2024 disposa d'un pressupost global d'1.128.628 euros, incloent-hi la partida de la Conselleria, amb una aportació real que s'eleva a 300.207 euros. Entre les novetats destacades del programa d'execució s'inclou la realització d'un inventari de coves en conservació d'hàbitats.

El vicepresident i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, ha destacat que la planificació per a 2024 respon a «una aposta clara per preservar la sostenibilitat del parc natural, potenciant els projectes de conservació i protecció d'aquest espai natural protegit».

Amb tot, Bestard ha destacat unes altres de les actuacions que es duran a terme enguany, com «les reparacions en diferents instal·lacions del parc» i la realització d'«un estudi per a la canalització de la cova des Moro per optimitzar els recursos d'aigua», així com la importància de «continuar avançant en els estudis de recerca d'espècies, com el falcó marí o la baldriga balear, entre altres».

Altres prioritats del programa anual

A més, es continuarà amb la conservació de la flora i fauna i també es té previst fer una sessió d'assessorament d'agricultura ecològica a la brigada de l'IBANAT i la recuperació de la zona de sembra.

El Programa d'Execució Anual del Parc Natural de sa Dragonera també inclou les prospeccions arqueològiques en la cova des Moro, ja que, avui dia, segons els arqueòlegs, poden tenir un valor rellevant per a l'arqueologia.

Pel que fa a l'àrea de recerca i seguiment de diferents espècies d'interès, es continuarà amb el seguiment que s'està fent als corbs de mar (corbs marins), la baldriga balear (virot) i la gavina as Pantaleu i a sa Dragonera, i els estudis sobre la sargantana que també es duen a terme a sa Dragonera. En l'àrea de participació, es continuarà amb el projecte europeu PRO.GRE.S.S i amb el voluntariat amb diferents associacions i la col·laboració amb la xarxa local d'infància i joventut.
 

Follow us on social media!