El virot petit centra les investigacions en el Parc Natural de sa Dragonera
(01/06/2022)
- Departament Sostenibilitat i Medi Ambient
La vicepresidenta Ribot: «el virot petit és un símbol a protegir»
En el Parc Natural de sa Dragonera s’estan fent tres estudis diferents sobre la baldriga balear, més coneguda com a virot petit (Puffinus mauritanicus), una au catalogada en perill d’extinció.
D’una banda, el Grup d’Ecologia i Demografia Animal del IMEDEA (CSIC-UIB), està duent a terme una campanya de seguiment de la reproducció del virot petit en coordinació amb la Universitat d’Oxford. Avui dia es coneixen uns 30-40 nius a l’illa, però estimen que és possible que n’hi hagi més.
Per una altra banda, la Iniciativa de Recerca de la Biodiversitat de les Illes (IRBI), persegueix l'objectiu de detectar noves àrees de nidificació mitjançant la prospecció de zones de difícil accés, tant a la cara nord (penya-segats) com a la banda sud. Aquest projecte inclou l’observació amb càmeres de visió nocturna, que poden detectar la presència de polls o adults en plena nit.
Els equips d’investigació de la Universitat d’Oxford s’estan encarregant de mirar aspectes complementaris de l’ecologia de l’espècie del virot petit, com per exemple: el comportament a la mar, les àrees d'alimentació o quan cerquen menjar.
Aurora Ribot, vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, ha destacat que «el virot petit és un símbol a protegir i, per això, al Parc Natural de sa Dragonera es continuarà estudiant aquesta espècie en perill d’extinció i continuarem donant suport a iniciatives científiques que estiguin interessades a fer estudis per a una millor conservació i protecció de la biodiversitat del parc».
Per la seva banda, Inmaculada Férriz, directora insular de Medi Ambient, ha destacat que «com a au endèmica de la Mediterrània i la més amenaçada d'Europa, per a la nostra direcció insular és molt important que es faci seguiment de l'estat de la població i l'èxit reproductor del virot petit, per poder conèixer la seva evolució i treballar en la reducció o eliminació d'impactes negatius».
És gràcies al finançament del Consell de Mallorca, el qual redobla esforços i coordina diferents estudis per tal d'obtenir informació que tant l'IMEDEA com el IRBI estan realitzant estudis per tal d'obtenir més informació sobre aquesta au en perill d'extinció.
Els diferents grups científics col·laboren per recollir tota la informació possible sobre aquesta espècie i poder entendre millor la seva biologia i necessitats durant els mesos a l’any que estan al Parc Natural de sa Dragonera.
Els estudis corroboren que el virot petit té una mortalitat elevada per culpa de les arts de pesca com el palangre així com també els depredadors dels seus nius (com poden ser les rates). Els científics de l’IMEDEA destaquen que entre les altres amenaces a les quals s’enfronta el virot petit, la ingesta involuntària de plàstic és una de les més preocupants. Moltes de les aus que s’han trobat mortes tenen restes de plàstics en l’estómac.
Pel que fa a la tasca de localitzar noves àrees de nidificació, tant als illots del Pantaleu i sa Mitjana com a l’illa de sa Dragonera, la Iniciativa de Recerca de la Biodiversitat de les Illes (IRBI) explica que ja han localitzat una zona nova de cria i que es continuarà treballant en les prospeccions.
Més informació: https://dragonera.conselldemallorca.cat/