Totes les notícies

Sostenibilitat i Medi Ambient disposarà de més de 5 milions d’euros de pressupost per a l’any 2020

Sostenibilitat i Medi Ambient disposarà de més de 5 milions d’euros de pressupost per a l’any 2020

(13/11/2019)

Iniciar l’execució del Pla Sectorial de Residus, millorar l’eficiència energètica dels refugis i dotar d’energies renovables sa Dragonera, entre les partides més destacades

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca disposarà d’un pressupost superior als 5 milions d’euros per a l’any 2020. La recent declaració d’emergència climàtica per a Mallorca explica, en bona part, aquestes partides. Tancar el cercle de l’economia circular en la gestió dels residus i augmentar la sostenibilitat en els refugis del Consell i sa Dragonera seran, entre d’altres, prioritats indiscutibles de la conselleria dirigida per Aurora Ribot.


Quasi mig milió d’euros finançaran els estudis i treballs previs per posar en marxa el Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos. Es redactaran projectes bàsics i urbanístics per a plantes noves de compostatge de matèria orgànica, que disposaran de més de 200.000 euros. Es tracta de plantes imprescindibles per a una economia circular a la nostra illa, per reduir la incineració i el malbaratament dels recursos que la crema de matèria orgànica suposa. Aquests recursos revertiran directament en el camp mallorquí en forma de compostatge de qualitat. El Consell també facilitarà assistència tècnica i assessorament als municipis, per garantir la recollida selectiva de matèria orgànica en les millors condicions i posar en marxa plans de reducció de la generació de residus. «Una bona separació en origen és el que garantirà la qualitat final del compostatge», segons Ribot.


Medi Ambient tindrà als refugis i al parc natural de l’illa de sa Dragonera dues partides especialment destacades. Quasi 400.000 euros es faran servir per millorar l’eficiència energètica dels tres refugis –Tossals Verds, Son Amer i Muleta– que depenen directament de la institució insular. Els projectes, ja redactats, començaran a executar-se el 2020, amb els objectius d’estalvi i de sostenibilitat.
Les obres del refugi de Galatzó, futura nova incorporació a la Xarxa Insular de Refugis, sortiran a licitació; 1.410.000 euros, que serviran per reformar les antigues porqueres i fer un refugi que disposarà de 50 places i serà porta d’entrada de la Ruta de Pedra en Sec en la vessant sud.


Sa Dragonera també serà objecte d’actuacions especials en el 25è aniversari com a parc natural. 69.000 euros serviran per posar-hi una instal•lació d’autoconsum energètic i eliminar pràcticament en la totalitat l’ús de combustible fòssil a l’illa. «Es tracta d’actuacions imprescindibles per reduir la petjada de carboni a l’illa i fer-la així més sostenible», ha assenyalat la consellera Ribot.

Aquests pressupostos del Consell per al 2020 se situen en 468.854.490,14€ . Es tracta dels primers pressuposts de la nova legislatura i demostren el nou impuls que vol donar l'equip de govern al Consell. Aquests comptes aprofundeixen en les polítiques progressistes per Mallorca marcades pels Acords de Raixa i se centren en la Triple Sostenibilitat: ambiental, social i econòmica.

Segueix-nos a les xarxes socials!