El Consell de Mallorca publica el butlletí «Ciència a sa Dragonera»
(15/03/2022)
- Departament Sostenibilitat i Medi Ambient
Aurora Ribot destaca que «el butlletí és un recull d’estudis que demostren que el parc és un paradís de la biodiversitat»
La Direcció Insular de Medi Ambient del Consell de Mallorca ha publicat el butlletí «Ciència a sa Dragonera» que recull tots els estudis que s’han duit a terme al Parc Natural de sa Dragonera. Aquesta publicació serveix per donar a conèixer els treballs científics i per facilitar l’intercanvi d’informació entre el personal investigador. Durant el 2021 s’hi varen desenvolupar diversos estudis sobre aus, rèptils, fauna cavernícola, invertebrats i ecologia de les comunitats.
La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que «el butlletí “Ciència a sa Dragonera” és un recull d’estudis que demostren que el parc és un paradís de la biodiversitat i en què es vol remarcar els treballs i estudis que contribueixen a conservar i recuperar hàbitats, perquè així tothom els pugui consultar i conèixer». A més, ha afegit que «el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient entén que és molt important continuar amb projectes per a la protecció i conservació de la fauna, d’hàbitats i de la flora, per a la gestió agrícola i forestal o per al control d’espècies al·lòctones».
Per part seva, la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, ha indicat que «la idea del butlletí es recopilar la informació per tal de difondre-la entre tots els centres d’investigació, i que estigui a l’abast de tothom per així generar sinergies entre entitats».
Pel que fa a l’estudi de les aus, es varen dur a terme seguiments de la reproducció de la baldriga cendrosa mediterrània (Calonectris diomedea), el falcó marí (Falco eleonorae), la gavina (Larus michahellis), la baldriga baleàrica (Puffinus mauretanicus), així com un estudi sobre les migracions nocturnes (NOCMIG).
En rèptils es va estudiar la densitat de la sargantana balear a una àrea de cala Lledó. En invertebrats es va fer un treball de contribució al coneixement dels insectes pol·linitzadors de sa Dragonera amb un estudi i un seguiment dins el context de canvi global.
Pilar Gómez, directora del Parc Natural de sa Dragonera, ha afegit que «el parc té les portes obertes als científics i científiques que vulguin venir a realitzar estudis i treballs de seguiment a l’illa de Sa Dragonera, o els illots del Pantaleu i sa Mitjana».
Cas Garriguer
Cas Garriguer és l’antic habitatge dels guardes de l’illa que es va rehabilitar l’any 2000. Destinada a equips d’investigadors i científics. Té una capacitat per a vuit persones i consta de dues habitacions, menjador i cuina.
Molts d’aquests estudis del butlletí «Ciència a sa Dragonera» han rebut el suport del parc i han utilitzat les instal·lacions de Cas Garriguer.