Parc natural de sa Dragonera

Foto: Miguel Pozo

Més informació

Visita el parc

Més informació

PRO.GRE.S.S.

Projecte europeu PRO.GRE.S.S. – Programa CERV

Més informació

L'illa de sa Dragonera és un vestigi d’una Mallorca encara salvatge, un paisatge marítim que evoca temps de colonització i pirateria, i un fòssil geològic que, com a prolongació de la serra de Tramuntana, alberga un dels punts de major rellevància ambiental de les Illes Balears.

La forma majestuosa que es dibuixa sobre l'horitzó del ponent, «semblant a la d'un dragó adormit», és ineludiblement l'element identitari. Paradoxalment, s’ha documentat que l’origen del nom, sa Dragonera, no es deu al símil amb el rèptil, sinó que prové del llatí traconaria i el designà l'ús de les coves per aprovisionar d'aigua dolça en les antigues rutes de navegació.

Una identitat enriquida per una singularitat biogeogràfica, el seus endemismes: la sargantana, una subespècie de saladina i el virot petit que, en perill d’extinció, troba aquí una costa predilecta per a la nidificació.

El conseller Bestard visita les obres del mirador de Na Miranda de sa Dragonera

El conseller Bestard visita les obres del mirador de Na Miranda de sa Dragonera

(11/05/2025)

  • Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports

Les tasques de restauració es duen a terme amb tècniques tradicionals de pedra en sec i permeten recuperar l’esplanada des d’on es pot gaudir d’una panoràmica privilegiada

El vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, ha visitat les obres que es fan al mirador de Na Miranda, situat al Parc Natural de sa Dragonera, que fa més de tres anys que està tancat al públic per perill, atès que l'estructura del mirador no garantia un accés segur per als visitants.

Les tasques consisteixen en la restauració dels murs i en l’aplanament del sòl per recuperar l’esplanada que s’utilitza com a mirador, des d’on es pot gaudir d’unes vistes privilegiades de Sant Elm i Mallorca.

Pedro Bestard, que ha estat acompanyat del director insular de Medi Ambient, Luis Rubí, ha mostrat la seva satisfacció perquè «d’aquí a molt poc temps es podrà obrir al públic un mirador que feia més de tres anys que estava tancat».

Les tasques de restauració es duen a terme amb tècniques tradicionals de pedra en sec i amb materials de l’illa, perquè l’estructura quedi totalment integrada en el paisatge. En aquest sentit, el conseller Bestard ha destacat que «tots els visitants de sa Dragonera podran gaudir d’unes vistes meravelloses, des d’un mirador que s’ha construït mitjançant la tècnica tradicional de pedra en sec, en perfecta harmonia amb el medi ambient i que valora la nostra riquesa patrimonial».

El projecte de restauració i consolidació del mirador de Na Miranda ha suposat una inversió de 10.100 euros i l’obra la fa personal propi, obrers del Departament de Medi Ambient.

Itinerari Na Miranda

L’excursió fins al mirador de Na Mirada és l’únic itinerari circular i el més curt que es pot fer a sa Dragonera, amb una extensió d’1,1 km de recorregut i que es fa en un temps aproximat de 30 minuts. Es poden contemplar les antigues zones de cultiu que envolten cala en Lledó i que es llauren actualment per a conservar les zones de cultiu i afavorir zones de transició d'hàbitats a l'illa.

Aquest itinerari disposa d’una àrea de pícnic, envoltat de natura, i del mirador de Na Miranda, des d’on s’obté una panoràmica des Freu i de la costa de Sant Elm. Aquesta ruta és una opció perfecta per fer una petita excursió amb infants els mesos més càlids de l’any.

Segueix-nos a les xarxes socials!