Parc natural de sa Dragonera

Foto: Miguel Pozo

Més informació

Visita el parc

Més informació

PRO.GRE.S.S.

Projecte europeu PRO.GRE.S.S. – Programa CERV

Més informació

L'illa de sa Dragonera és un vestigi d’una Mallorca encara salvatge, un paisatge marítim que evoca temps de colonització i pirateria, i un fòssil geològic que, com a prolongació de la serra de Tramuntana, alberga un dels punts de major rellevància ambiental de les Illes Balears.

La forma majestuosa que es dibuixa sobre l'horitzó del ponent, «semblant a la d'un dragó adormit», és ineludiblement l'element identitari. Paradoxalment, s’ha documentat que l’origen del nom, sa Dragonera, no es deu al símil amb el rèptil, sinó que prové del llatí traconaria i el designà l'ús de les coves per aprovisionar d'aigua dolça en les antigues rutes de navegació.

Una identitat enriquida per una singularitat biogeogràfica, el seus endemismes: la sargantana, una subespècie de saladina i el virot petit que, en perill d’extinció, troba aquí una costa predilecta per a la nidificació.

El Consell de Mallorca rep els representants europeus del projecte PROGRESS en el qual participa el Parc Natural de sa Dragonera

El Consell de Mallorca rep els representants europeus del projecte PROGRESS en el qual participa el Parc Natural de sa Dragonera

(25/09/2023)

El vicepresident i conseller de Medi Ambient i Medi Rural, Pedro Bestard, ha donat la benvinguda als integrants de la delegació procedents de França, Grècia i Itàlia

El Consell de Mallorca ha rebut aquest dilluns la visita de nou socis integrants del projecte europeu PROGRESS, procedents de França, Grècia i Itàlia, que des d'avui i fins el 27 de setembre mantindran una trobada a Mallorca amb la finalitat d'intercanviar experiències i conèixer el projecte de sa Dragonera.

El vicepresident i conseller de Medi Ambient i Medi Rural, Pedro Bestard, al costat del director insular de Medi Ambient, Luis Rubí, han rebut a Palau del Consell, seu de la institució mallorquina, els integrants del projecte europeu. «Per a nosaltres és un plaer rebre companys d'altres països europeus que s'interessen per tots els valors mediambientals que ofereix Mallorca a nivell de paisatge i medi natural. El nostre objectiu és demostrar que l'illa és un autèntic paradís natural i exportar aquesta imatge a la resta del món», ha manifestat el conseller de Medi Ambient davant la delegació europea.

Així mateix, Bestard també ha explicat que «les visites tenen com a objectiu compartir experiències i que hi hagi un flux d'informació sobre el que es fa en matèria de medi ambient en els diferents països. Un clar exemple és l'illa de sa Dragonera, un lloc que estam cuidant i protegint».

Programa d'activitats a Mallorca

En el marc d'aquest projecte, entre el 25 i 27 de setembre es desenvoluparà la trobada dels socis a Mallorca i s'hi inclouran activitats i tallers, en els quals col·laboraran diferents entitats, com Save The Med, APB, Confraria de Pescadors d'Andratx, Museu Marítim, Fundació Illes Balears, entre altres.

Entre les activitats destaca un taller per conèixer millor els tipus d'arts de pesca tradicional, impartit per Domingo Bonnín, president de la Federació Balear de Confraries de Pescadors; una visita al far de Tramuntana, que serà guiada per l'antic faroner de l'Autoritat Portuària de Balears, Javier Pérez, i el personal tècnic del Parc; una volta amb barca per l'illa de sa Dragonera per aprofundir sobre la reserva marina, de la mà de la biòloga marina Yaiza Santana de la Fundació Save The Med, i una visita al castell de Sant Telm, guiada per Joan Carles Lladó, tècnic de l'àrea de Patrimoni de l'Ajuntament d'Andratx.

El conseller de Medi Ambient acompanyarà els socis europeus aquest dimarts a una ruta per sa Dragonera i els informarà sobre «el centre d'interpretació de l'illa que està projectat a Andratx, per sensibilitzar la població sobre la importància de cuidar aquest espai natural».

Projecte PROGRESS

El Parc Natural de sa Dragonera participa en el projecte europeu aprovat per la Comissió Europea denominat PROGRESS (Proactive Green Communities and Storytellers for Natural Capital Safeguarding), l'objectiu del qual és incrementar la participació de les comunitats locals per  conservar i valorar el paisatge i el patrimoni ambiental d'àrees protegides. Aquesta iniciativa forma part del programa CERV, que vol fomentar el compromís i la participació dels ciutadans en el projecte i afavorir-ne la igualtat, els drets i els valors.

El projecte europeu dura 24 mesos i és impulsat conjuntament amb tres socis: Grècia, amb el municipi de Trípoli; Còrsega, amb Etudes et Chantiers Corsica i Le Grand Site de la Conca de Oru, i Itàlia, que n'és el coordinador, amb la Reserva Regional de la Selva del Lamone.

El Parc ha estat triat com l'espai protegit per desenvolupar aquest projecte i des del Consell de Mallorca s'han posat en marxa una sèrie d'activitats, conferències i tallers amb la finalitat d'encuriosir diferents sectors de la població local (infants, joves, gent gran...) sobre aquests temes. Així, el programa inclou conferències, tallers, formacions, seminaris, debats, mostres, projeccions i realització d'audiovisuals, recerques, enquestes, etc.

El novembre tindrà lloc una conferència sobre el patrimoni històric i cultural de l'illa de sa Dragonera, i se'n faran dues més durant el 2024.
 

Segueix-nos a les xarxes socials!