Educació ambiental

El Parc Natural de sa Dragonera s'obre al món com un espai de lleure, d'aprenentatge i de recapacitació: «una experiència introspectiva sobre la intangibilitat del valor de la natura per a la vida humana». L'educació ambiental és, així, l'instrument clau per divulgar la dicotomia inherent entre el paisatge natural i cultural de l'illa.

És per aquest motiu que al parc es treballa en dos pilars fonamentals, la conservació i divulgació, creant sinergies i un consens participatiu entre administracions, organitzacions especialitzades, el sector educatiu i la mateixa ciutadania. Durant tot l'any, es programen visites amb centres educatius, voluntariats, jornades divulgatives per a tots els públics i projectes d’investigació amb universitats i altres organitzacions internacionals. 

Es disposa d’una visita guiada d’educació ambiental adreçada a centres educatius i adaptada a cada grup d’edat. Mitjançant un aprenentatge pràctic, col·laboratiu i enrevoltats de sargantanes, es poden aprendre de les relacions històriques entre poblament-natura i la necessitat de conservar els recursos naturals.

Els voluntariats, des de l'obertura del Parc Natural, han estat un element clau per «construir una identitat col·lectiva associada a la natura i fomentar la participació ciutadana».

La ciència ciutadana neix en una societat diversa, plural i democràtica, com un canal de participació ciutadana en investigació científica, una aliança entre la comunitat investigadora i la mateixa població en els processos d’observació i de recol·lecció de dades. En aquesta línia, les tecnologies de la comunicació (com webs, aplicacions mòbils i xarxes socials) han ajudat a ampliar i diversificar la informació acadèmica. I és que l’objectiu és obrir-se i persuadir tota persona o col·lectiu «per fer ciència».

Observadors de la Mar

Una plataforma de ciència ciutadana marina, en la qual es poden enregistrar observacions d’espècies, d’hàbitats o de residus. Amb aquestes aportacions, qualsevol persona pot ajudar a enriquir la informació sobre l’estat de conservació dels ecosistemes de la mar balear.

Biodibal

Una aplicació de la Universitat de les Illes Balears i Red Eléctrica de España, considerada «la major base de dades de biodiversitat de Balears». La mateixa ciutadania pot consultar les espècies que hi ha al seu voltant i col·laborar-hi amb observacions de flora i fauna.

Reserva Marina de sa Dragonera

Des de la fundació Save the Med, construeixen aquesta plataforma de custòdia col·lectiva a l’àrea marina protegida que envolta sa Dragonera. Organitzen activitats innovadores d’educació ambiental, amb les quals es transmet la conscienciació i els valors de l’ecologia marina.

Documents relacionats

Enllaços relacionats

Tràmits i procediments relacionats

Segueix-nos a les xarxes socials!