Totes les notícies

El Consell de Mallorca formarà part de la xarxa EUROPARC

El Consell de Mallorca formarà part de la xarxa EUROPARC

(17/02/2023)

Aurora Ribot «Dragonera és un paradís de la biodiversitat, que hem de contribuir a conservar entre tots i totes perquè les generacions futures en puguin gaudir»

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot i la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz han viatjat a Madrid per participar en l’assemblea de membres d’EUROPAC-Espanya i la presentació del «Programa 2030 Cambio global y áreas protegidas». Amb la participació i assistència de l’assemblea, el Consell de Mallorca formalitza la seva adhesió com a nou membre a la xarxa d’EUROPARC.

EUROPARC‐Espanya va néixer el 1993 com a fòrum professional per millorar el paper dels espais naturals protegits, eines per a la conservació de la natura i peces clau per al benestar de la societat. Aquest organisme actua com a observatori dels espais naturals protegits i elabora documents d’anàlisi i informes sobre el seu estat i com evoluciona.

El Parc Natural de sa Dragonera veurà la seva imatge reforçada com a nou membre d’aquesta extensa xarxa de parcs i alhora es beneficiarà de serveis i estudis com l’elaboració de bases de dades, publicacions, congressos, formació i projectes internacionals, entre d’altres.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient ha destacat que «és un orgull entrar a formar part d’una organització amb una trajectòria com EUROPARC. Sa Dragonera i les aigües que l’envolten demostren que aquest parc natural és un paradís de la biodiversitat, que hem de contribuir a conservar entre tots i totes perquè les generacions futures en puguin gaudir». «Al Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient entenem que és molt important promocionar activitats que fomentin la ciència ciutadana i ajudin a crear consciència sobre la fragilitat del medi marí i la necessitat de protegir-lo», ha afegit la consellera Ribot.  

Després de l’assemblea ha començat la presentació del Programa 2030 «Cambio global y áreas protegidas. Territorios vivos de conservación para el bienestar humano» un acte que ha comptat amb la ponència de la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz que ha fet la seva intervenció a la taula rodona anomenada «Alianzas, nuevas visiones, implicación social»”.

En aquesta xerrada, la directora ha estat acompanyada per Aniol Esteban, director de la Fundació Marilles; Ignacio Jiménez, coordinador del programa «Nuestros espacios protegidos»; José Manuel de Miguel, de la Universidad Complutense de Madrid i Héctor Tejel Garrido, de la Juventud Verde y Ecopolítica.

La directora insular de Medi Ambient ha explicat que la Direcció Insular de la qual és responsable que «com a membres d’EUROPARC redoblarem els esforços per continuar la inversió en investigació i seguiment dels hàbitats i espècies amenaçades que són clau per als ecosistemes del parc natural, per disposar de dades que ens mostrin si la gestió que feim a l’espai és correcta o si, en canvi, l’hem de millorar. Tot amb l’objectiu primordial de conservar la biodiversitat i els serveis ecosistèmics que ens proporciona».

Projecte europeu  

El Parc Natural de sa Dragonera començarà a participar en el projecte europeu aprovat per la Comissió Europea anomenat PRO.GRE.S.S (Proactive Green Communities and Storytellers for Natural Capital Safeguarding) l’objectiu del qual es incrementar la participació de les comunitats locals per conservar i valorar més bé el paisatge i el patrimoni ambiental d’àrees protegides. Aquesta iniciativa forma part del programa CERV que cerca fomentar el compromís i la participació dels ciutadans afavorint la igualtat, els drets i els valors.

Gestió del Parc Natural de sa Dragonera

Aquesta setmana s’ha presentat en roda de premsa la Memòria Anual de Gestió del Parc Natural de sa Dragonera. Un dels objectius aconseguits més important consisteix en reduir més del 40 % les visites durant el 2022. Aquesta dada és una molt bona notícia tenint en compte el canvi de model que ha seguit el parc. La prioritat és reduir la quantitat de visites i apostar per la qualitat. Menys visites suposen un menor impacte per al territori amb una aposta ferma per les visites de major durada, profunditat i qualitat.   

Destaquen, també, les tasques d’investigació i de seguiment, fonamentals per conèixer l’estat de conservació i l’evolució dels valors naturals del parc. En aquest sentit, i dins del programa de seguiment d’hàbitats i espècies, s’han censat les poblacions de Falco eleonorae (falcó marí) i Puffinus mauritanicus (virot petit); s’ha fet el seguiment de la reproducció de Calonectris diomedea (virot gros) i el de la població de Podarcis lilfordi (sargantana balear), i s’ha continuat amb l’estudi dels lepidòpters heteròcers. També s’ha estudiat la migració d’aus, tant nocturna com diürna, i s’ha col·laborat en el mostreig d’ADN del vell marí.

Segueix-nos a les xarxes socials!