Totes les notícies

A la recerca del vell marí, 60 anys després

A la recerca del vell marí, 60 anys després

(26/07/2021)

Un equip d’investigació cerca la presència del vell marí al Parc Natural de sa Dragonera

La foca monjo de la Mediterrània (Monachus monachus), o més conegut com a «vell marí», és una espècie en perill d’extinció, de la qual es creu que queden menys de 600 individus en tot el món. A Mallorca, fa més de 60 anys que el vell marí va desaparèixer de les aigües, tot i que el 2008 se’n va veure i documentar una foca, aparentment perduda, a la reserva marina de l’illa del Toro.

«Spot the monk», que es podria traduir per «localitzar el vell marí», és un projecte d’investigació europeu, liderat per un grup de científics italians, amb el suport de l’IMEDEA. El Parc Natural de sa Dragonera és un dels punts on s’han recollit mostres d’aigua per analitzar traces d’ADN del vell marí. La investigadora, acompanyada pels guardes-vigilants del parc, ha pres diferents mostres, amb l’objectiu d’avaluar-ne la presència en aquesta zona.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha expressat que «seguirem col·laborant amb tot aquell projecte d’investigació que pugui servir per conservar, protegir i recuperar espècies amenaçades com aquesta. Realment seria molt emocionant constatar la presència del vell marí en aigües de l’illa de sa Dragonera».  

«Poder oferir el parc als investigadors i investigadores de tot el món ens permet participar en projectes de protecció i conservació tan interessants com aquest i, sobretot, mostrar la riquesa de la biodiversitat de sa Dragonera», ha afegit la consellera.

Per la seva banda, la directora del Parc Natural de sa Dragonera, Pilar Gómez ha explicat que «el parc està obert a propostes noves d’investigació científica, com la que ha desenvolupat la Pr. E. Valsecchi en el marc de la protecció del medi marí».

«Localitzar el vell marí»

L’augment d’observacions de foca monjo a Itàlia i a la Mediterrània central varen fer pensar als investigadors que la població podria haver augmentat, tant a l’Atlàntic com a la conca de la Mediterrània.

Per aquest motiu, la profesora italiana Elena Valsecchi va posar en marxa el projecte «Spot the monk», per constatar-ne la presència a Mallorca. Concretament al Parc Natural de sa Dragonera s’han replegat mostres a les coves on es té coneixement que hi havia antigament exemplars de vell marí.    

Valsecchi ha desenvolupat una tècnica nova per veure traces d’ADN del vell marí en el medi marí més proper. Tot apunta que els primers resultats obtinguts han estat molt prometedors. Estarem molt atents a saber si el vell marí encara nada en aigües de sa Dragonera.  

Més informació: http://animaldemography.blogspot.com/2021/07/geda-i-and-spot-monk-project.html

Segueix-nos a les xarxes socials!