Sostenibilitat i Medi Ambient treballa per eliminar espècies invasores del Parc Natural de la Dragonera

Sostenibilitat i Medi Ambient treballa per eliminar espècies invasores del Parc Natural de la Dragonera

(09/11/2020)

  • Departament Sostenibilitat i Medi Ambient / Comunicació i Premsa

Els vigilants del parc i la brigada de l'IBANAT coordinen treballs verticals d’alta especialització per erradicar els cactus (cactàcies) dels penya-segats de l’illa

Actualment s'actua sobre una zona de 1.600 m2 en la cara sud dels penya-segats del far de Llebeig. En aquesta intervenció s'elimina una espècie de figuera de moro, l’Opuntia ammophila. Mitjançant un sistema de politges, una empresa de treballs verticals extreu les espècies vegetals i les baixen en poals pel penya-segat. A continuació, les traslladen amb una embarcació a un contenidor de Sant Elm. És una tasca de gran especialització per erradicar aquest cactus de forma continuada tant en les zones de conreu com en els penya-segats.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, destaca que «les espècies exòtiques invasores són la segona causa de pèrdua de biodiversitat; la primera és la pèrdua d'hàbitats».

Per part seva, el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, ha especificat que «al Parc Natural de sa Dragonera continuam treballant per restituir l'illa a un estat al més natural possible. Fa deu anys vàrem aconseguir posar fi a les rates i ara ens centram a eliminar espècies vegetals invasores com la vinagrella o les cactàcies que queden pels penyals».

Plantes exòtiques invasores

A l'illa de la Dragonera actualment hi ha nou espècies invasores, majoritàriament cactàcies (cactus). Les plantes exòtiques invasores tenen diferents estratègies per competir amb les autòctones, solen estar ben adaptades a temperatures extremes i règims de poca pluviometria. 

Moltes d’aquestes Espècies Exòtiques Invasores (EEI) es poden reproduir tant de forma sexual com vegetativa (un trosset d’una cactàcia és suficient per generar un nou individu), tenen un creixement ràpid i compten amb diverses tècniques per dispersar-se i colonitzar zones. Algunes d’elles produeixen fruits suculents, les llavors dels quals són transportades per diferents espècies de fauna. 

La directora del Parc Natural de la Dragonera, Pilar Gómez ha precisat que «el control i erradicació dels diferents focus d'espècies invasores és objectiu prioritari» i afegeix que «per tal d’evitar-ne la propagació, la gestió i control d’aquestes espècies ha de ser permanent i contínua».​​​​​​​

Visitau-nos!