L'île de sa Dragonera est un vestige d’une Majorque encore sauvage, un paysage maritime qui évoque les temps de la colonisation et la piraterie, et un fossile géologique qui, comme prolongement de la Serra de Tramuntana, héberge un des points environnementaux les plus importants des Baléares.
La majestueuse forme qui se dessine sur l’horizon occidental, "semblable à celle d’un dragon endormi", est sans aucun doute son élément d’identité. Paradoxalement, des recherches ont démontré que l’origine du nom “sa Dragonera”, n’est pas due à la similitude avec le reptile, mais qu’elle provient du latin "traconaria", le fait qui a désigné l'utilisation des grottes pour l’approvisionnement en eau douce des anciennes routes de navigation.
Une identité enrichie par une singularité biogéographique et ses espèces endémiques: la Podarcis lilfordi, une sous-espèce de Limonium dragonericum, et lea Puffin des Baléras (Puffinus mauretanicus) qui, comme il est en danger d’extinction, trouve ici une côte de prédilection pour la nidification.
Un mural de la imatge d'una gran ‘sargantana’ donarà la benvinguda als visitants del parc natural de sa Dragonera
Un mural de la imatge d'una gran ‘sargantana’ donarà la benvinguda als visitants del parc natural de sa Dragonera
(07/05/2024)
- Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports
El treball ha estat realitzat per alumnes de 5è i 6è de Primària del CEIP Els Molins de s’Arracó i s'ha emmarcat dins del projecte europeu ‘Progress’
Un mural que plasma la imatge d'una gran sargantana donarà la benvinguda als visitants del Parc Natural de sa Dragonera. La creació del dibuix se situa el moll de cala Lledó i ha estat confeccionada per estudiants de 5è i 6è de primària del CEIP Els Molins de s’Arracó.
La protagonista d'aquest gran mural, que té una dimensions de 13 x 2,5 metres, és la sangantana de Dragonera (Podarcis lilfordi giglioli), “sa dragoneta”, aquest petit “drac” endèmic tan emblemàtic del Parc Natural.
Es tracta d'una iniciativa d'educació ambiental que està emmarcada dins del projecte europeu ‘Progress’, per la qual 12 alumnes de primària han realitzat un taller de fotografia responsable en col·laboració amb MARE, Certamen Audiovisual per a la conservació del Mar Balear.
El vicepresident i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, «ha donat l'enhorabona als alumnes participants», i ha destacat el missatge que ha de representar aquest mural que ha estat creat «conjugant l'educació ambiental, amb la fotografia i l'art, per a promoure un comportament responsable dels més joves amb la seva relació amb el medi».
Procés d'elaboració del mural
El projecte va començar el passat dia 27 de febrer quan un tècnic del Parc Natural i un de MARE van acudir al col·legi per a exposar la iniciativa. Posteriorment, els 12 alumnes que han treballat en la creació del mural van acudir a sa Dragonera, on es van fer totes les fotografies que després es van usar per a la realització del mural que, després d'imprimir-se en paper, es va aferrar al mur de la molla.
Des de MARE es van confeccionar diferents opcions de murals i l'alumnat en va triar una que ha estat la que ha donat com a resultat un mural de grans dimensions que pot veure's només arribar al port.
La fotografia com a eina per a conèixer la mar
El Certamen Audiovisual per a la Conservació de la Mar Balear (MARE) treballa des de 2020 per a treure a la llum, a través de la ciutadania, l'estat de les nostres aigües. MARE utilitza la fotografia com una eina capaç d'emocionar, captivar i connectar-nos amb la mar. Ens mostra, amb ulls privilegiats, la seva bellesa i les seves amenaces.