Parc Naturel de Sa Dragonera

Foto: Miguel Pozo

Plus d’information

Visitez le parc

Plus d’information

PRO.GRE.S.S.

Projecte europeu PRO.GRE.S.S. – Programa CERV

Plus d’information

L'île de sa Dragonera est un vestige d’une Majorque encore sauvage, un paysage maritime qui évoque les temps de la colonisation et la piraterie, et un fossile géologique qui, comme prolongement de la Serra de Tramuntana, héberge un des points environnementaux les plus importants des Baléares.

La majestueuse forme qui se dessine sur l’horizon occidental, "semblable à celle d’un dragon endormi", est sans aucun doute son élément d’identité. Paradoxalement, des recherches ont démontré que l’origine du nom “sa Dragonera”, n’est pas due à la similitude avec le reptile, mais qu’elle provient du latin "traconaria", le fait qui a désigné l'utilisation des grottes pour l’approvisionnement en eau douce des anciennes routes de navigation.

Une identité enrichie par une singularité biogéographique et ses espèces endémiques: la Podarcis lilfordi, une sous-espèce de Limonium dragonericum, et lea Puffin des Baléras (Puffinus mauretanicus) qui, comme il est en danger d’extinction, trouve ici une côte de prédilection pour la nidification.

El Consell de Mallorca edita dos còmics i una guia que ens conviden a descobrir la biodiversitat de sa Dragonera

El Consell de Mallorca edita dos còmics i una guia que ens conviden a descobrir la biodiversitat de sa Dragonera

(13/04/2025)

  • Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports

Medi Ambient lliurarà aquestes publicacions didàctiques en els diversos actes de commemoració del 30è aniversari del parc que es faran al llarg d'aquest 2025

El Departament de Medi Ambient, Medi rural i Esports del Consell de Mallorca ha publicat dos còmics: L'àguila peixatera a sa Dragonera i Posem fre als espècies exòtiques invasors; i la Guia de plantis i líquens de sa Dragonera i els seus usos, que ens proporcionen informació rellevant sobre diferents espècies i la preservació dels seus hàbitats. Aquest material didàctic serà present en els actes que es faran amb motiu del 30è aniversari del parc natural al llarg d'aquest 2025.

Emmarcades en el projecte europeu PRO.GRE.SS, aquestes tres publicacions didàctiques són el resultat de les activitats didàctiques relacionades amb aquest espai natural que s'han duit a terme en els darrers mesos, mitjançant un procés participatiu que ha implicat la comunitat local de Dragonera Blava, la Universitat de les illes Balears (UIB), entitats mediambientals i institucions, com el Govern dels Illes Balears i l'Ajuntament d'Andratx, i empreses relacionades amb el servei d'activitats aquàtiques i del món de la pesca. L'edició d'aquestes tres publicacions didàctiques, en castellà i en català, ha anat a càrrec del Consell de Mallorca.

A més, aprofitant l'efemèride que se celebra enguany, la direcció del Parc Natural de sa Dragonera organitzarà una sèrie d'activitats relacionades amb aquestes publicacions, que serviran per celebrar l'efemèride històrica de les tres dècades com a parc natural.


El vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, ha assenyalat que «a través d'una forma amena, com les vinyetes dels còmics o una petita guia il·lustrada, tenim l'oportunitat de submergir-nos en l'ecosistema de l'illa de sa Dragonera i conèixer una mica més les meravelles mediambientals de l'illa».

«Aquestes publicacions ens permeten aprendre més sobre les espècies, la flota i la fauna i, d'aquesta manera, a través del coneixement, sensibilitzar-nos sobre la importància de protegir els nostres espais naturals, com és sa Dragonera, que enguany compleix el seu 30è aniversari com a parc natural, la qual cosa representa un orgull per a tots els mallorquins», ha afegit el conseller de Medi Ambient.

Descobrint la flora i fauna de sa Dragonera a través de vinyetes

•    El còmic L'àguila peixatera a sa Dragonera sobre les pressions que sofreix l'àguila pescadora i les mesures que es poden adoptar es va fer en col·laboració amb Save the Med, Dragonera Blava i la població local, entre els quals figuren representants de sectors potencialment implicats en la protecció d'aquesta espècie. Les il·lustracions són de Luis Resines (Pelopantón).

•    El còmic Posem fre a les espècies exòtiques invasores tracta sobre la pèrdua de biodiversitat relacionada amb la presència de les espècies exòtiques invasores i com podem implicar-nos en la seva detecció i control. Aquesta publicació és fruit del treball d'un expert de la UIB, l'Ajuntament d'Andratx i els participants d'un taller que van elaborar de manera conjunta part del text que figura en el còmic. Les il·lustracions són de Luis Resines (Pelopantón).

•    La Guia de plantes i líquens de sa Dragonera i els seus usos ofereix una petita mostra de la flora més rellevant i els usos etnològics relacionats amb les tradicions de la zona. El seu contingut es va forjar arran de l'aportació dels 50 alumnes de 5è de primària del CEIP És Vinyet d'Andratx, que van visitar sa Dragonera per fer les fotografies que figuren en la guia i que van treballar en classe i amb les seves famílies per elaborar-ne els continguts. També hi ha col·laborat l'entitat Mare Balear. 

El projecte europeu PROGRESS té com a objectiu acostar les comunitats locals als espais naturals protegits i fomentar la participació de les comunitats locals, en temes de la Unió Europea relacionats amb el medi ambient, la conservació del paisatge i el patrimoni natural en àrees protegides.


 

Visitau-nos!