Der Naturpark von Sa Dragonera

Foto: Miguel Pozo

Mehr Informationen

Besuchen Sie den Park

Mehr Informationen

PRO.GRE.S.S.

Projecte europeu PRO.GRE.S.S. – Programa CERV

Mehr Informationen

Die Insel von Sa Dragonera ist ein Überbleibsel eines noch wilden Mallorcas, eine maritime Landschaft, die an die Zeiten der Kolonisierung und an die Piraterie und an ein geologisches Fossil erinnert, das als Verlängerung der Serra de Tramuntana einen der Punkte mit der größten Umweltrelevanz der Balearen beherbergt.

Die majestätische Form, die sich am westlichen Horizont abzeichnet, dabei zerstückelt sie diese ähnlich einem schlafenden Drachen und ist zwangsläufig ihr identitätsstiftendes Element. Paradoxerweise wurde dokumentiert, dass der Ursprung des Namens „Sa Dragonera“ nicht auf die Ähnlichkeit mit dem Reptil zurückzuführen ist, sondern aus dem Lateinischen „traconaria“ stammt, was die Nutzung der Höhlen zur Versorgung mit Süßwasser für die früheren Seereisen benennt.

Eine reiche Identität durch eine biogeologische Einzigartigkeit mit ihren endemischen Arten: die balearische Eidechse (Podarcis lilfordi), eine Unterart des Saladins (Limonium dragonericum)und der balearische Sturmtaucher (Puffinus mauretanicus), der vom Aussterben bedroht ist, findet hier eine bevorzugte Küste zum Nisten.

Un mural de la imatge d'una gran ‘sargantana’ donarà la benvinguda als visitants del parc natural de sa Dragonera

Un mural de la imatge d'una gran ‘sargantana’ donarà la benvinguda als visitants del parc natural de sa Dragonera

(07/05/2024)

  • Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports

El treball ha estat realitzat per alumnes de 5è i 6è de Primària del CEIP Els Molins de s’Arracó i s'ha emmarcat dins del projecte europeu ‘Progress’

Un mural que plasma la imatge d'una gran sargantana donarà la benvinguda als visitants del Parc Natural de sa Dragonera. La creació del dibuix se situa el moll de cala Lledó i ha estat confeccionada per estudiants de 5è i 6è de primària del CEIP Els Molins de s’Arracó.

La protagonista d'aquest gran mural, que té una dimensions de 13 x 2,5 metres, és la sangantana de Dragonera (Podarcis lilfordi giglioli), “sa dragoneta”, aquest petit “drac” endèmic tan emblemàtic del Parc Natural.

Es tracta d'una iniciativa d'educació ambiental que està emmarcada dins del projecte europeu ‘Progress’, per la qual 12 alumnes de primària han realitzat un taller de fotografia responsable en col·laboració amb MARE, Certamen Audiovisual per a la conservació del Mar Balear.

El vicepresident i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, «ha donat l'enhorabona als alumnes participants», i ha destacat el missatge que ha de representar aquest mural que ha estat creat «conjugant l'educació ambiental, amb la fotografia i l'art, per a promoure un comportament responsable dels més joves amb la seva relació amb el medi».

Procés d'elaboració del mural

El projecte va començar el passat dia 27 de febrer quan un tècnic del Parc Natural i un de MARE van acudir al col·legi per a exposar la iniciativa. Posteriorment, els 12 alumnes que han treballat en la creació del mural van acudir a sa Dragonera, on es van fer totes les fotografies que després es van usar per a la realització del mural que, després d'imprimir-se en paper, es va aferrar al mur de la molla.

Des de MARE es van confeccionar diferents opcions de murals i l'alumnat en va triar una que ha estat la que ha donat com a resultat un mural de grans dimensions que pot veure's només arribar al port.

La fotografia com a eina per a conèixer la mar

El Certamen Audiovisual per a la Conservació de la Mar Balear (MARE) treballa des de 2020 per a treure a la llum, a través de la ciutadania, l'estat de les nostres aigües. MARE utilitza la fotografia com una eina capaç d'emocionar, captivar i connectar-nos amb la mar. Ens mostra, amb ulls privilegiats, la seva bellesa i les seves amenaces.

Visitau-nos!