Der Naturpark von Sa Dragonera

Foto: Miguel Pozo

Mehr Informationen

Besuchen Sie den Park

Mehr Informationen

PRO.GRE.S.S.

Projecte europeu PRO.GRE.S.S. – Programa CERV

Mehr Informationen

Die Insel von Sa Dragonera ist ein Überbleibsel eines noch wilden Mallorcas, eine maritime Landschaft, die an die Zeiten der Kolonisierung und an die Piraterie und an ein geologisches Fossil erinnert, das als Verlängerung der Serra de Tramuntana einen der Punkte mit der größten Umweltrelevanz der Balearen beherbergt.

Die majestätische Form, die sich am westlichen Horizont abzeichnet, dabei zerstückelt sie diese ähnlich einem schlafenden Drachen und ist zwangsläufig ihr identitätsstiftendes Element. Paradoxerweise wurde dokumentiert, dass der Ursprung des Namens „Sa Dragonera“ nicht auf die Ähnlichkeit mit dem Reptil zurückzuführen ist, sondern aus dem Lateinischen „traconaria“ stammt, was die Nutzung der Höhlen zur Versorgung mit Süßwasser für die früheren Seereisen benennt.

Eine reiche Identität durch eine biogeologische Einzigartigkeit mit ihren endemischen Arten: die balearische Eidechse (Podarcis lilfordi), eine Unterart des Saladins (Limonium dragonericum)und der balearische Sturmtaucher (Puffinus mauretanicus), der vom Aussterben bedroht ist, findet hier eine bevorzugte Küste zum Nisten.

Les parelles controlades de baldriga balear, en perill d'extinció, gairebé s’ha multiplicat per quatre des del 2013 al Parc Natural de sa Dragonera

Les parelles controlades de baldriga balear, en perill d'extinció, gairebé s’ha multiplicat per quatre des del 2013 al Parc Natural de sa Dragonera

(17/08/2024)

  • Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports

El Consell de Mallorca dona suport a la campanya de seguiment de la seva reproducció realitzat per IMEDEA que llança resultats positius per a aquesta espècie endèmica de les illes Balears

La campanya de seguiment del 2024 de la baldriga balear (Puffinus mauretanicus) feta pel Grup d’Ecologia i Demografia Animal de l’IMEDEA (CSIC-UIB), en coordinació amb la Universitat d’Oxford i Liverpool, constata resultats positius sobre l’evolució d’aquesta espècie en extinció al Parc Natural de sa Dragonera.

L’informe bàsic mostra que, del 2013 ençà, any en què es varen establir la majoria de les zones i nius de mostreig, el nombre de nius ocupats amb certesa ha augmentat, amb un increment especialment pronunciat enguany.

En concret, d’ençà que el 2013 investigadors de la Universitat d’Oxford del Regne Unit varen establir les zones d’estudi, el nombre de parelles controlades gairebé s’ha multiplicat per quatre: se’n varen detectar 7 el 2013, 12 el 2021, 20 el 2022, 21 el 2023 i 27 el 2024.

Població reproductora i èxit reproductor

Segons demostra aquest informe, aquesta temporada 2024 el creixement de la població reproductora a les zones estudiades ha estat «molt important», concretament d’un 29 %.

Una altra dada destacada és que, des de fa 3 anys, també s’avalua l’èxit reproductor que, en general, ha estat bastant alt: entorn del 80 % el 2022-23 i del 63 % el 2024.

«Aquests resultats tan positius donen esperança per al futur d’aquesta espècie amenaçada i fan ressaltar el paper fonamental del control de depredadors que es va dur a terme al Parc per millorar l’estat de conservació de la fauna autòctona», segons destaca l’equip d’investigadors de l’IMEDEA-UIB.

Seguiment estandarditzat a sa Dragonera

La baldriga balear compta amb una població reproductora important a l’illa de sa Dragonera. No obstant això, no s’havia fet un seguiment sistemàtic de nius que permetés inferir dinàmiques poblacionals al llarg dels anys i conèixer-ne l’èxit reproductor. Les prospeccions varen començar el 2013 i, des del 2021, cada any s’ha fet un seguiment de l’ocupació de nius i èxit reproductor. La intenció del Parc i dels investigadors és continuar el protocol de seguiment als dos nuclis principals.

Actualment, el Parc Natural de sa Dragonera és una de les poques colònies de baldriga balear on s’ha establert un seguiment estandarditzat que permet avaluar l’evolució del nombre de parelles reproductores. Any rere any, a dues zones de l’illa, aquest grup d’investigadors revisa totes les cavitats potencials on podria criar l’espècie.

La baldriga balear és una espècie endèmica de les illes Balears i en perill d’extinció. Sa Dragonera acull el 10 % de la població mundial d’aquesta espècie.

Visitau-nos!