Die Insel von Sa Dragonera ist ein Überbleibsel eines noch wilden Mallorcas, eine maritime Landschaft, die an die Zeiten der Kolonisierung und an die Piraterie und an ein geologisches Fossil erinnert, das als Verlängerung der Serra de Tramuntana einen der Punkte mit der größten Umweltrelevanz der Balearen beherbergt.
Die majestätische Form, die sich am westlichen Horizont abzeichnet, dabei zerstückelt sie diese ähnlich einem schlafenden Drachen und ist zwangsläufig ihr identitätsstiftendes Element. Paradoxerweise wurde dokumentiert, dass der Ursprung des Namens „Sa Dragonera“ nicht auf die Ähnlichkeit mit dem Reptil zurückzuführen ist, sondern aus dem Lateinischen „traconaria“ stammt, was die Nutzung der Höhlen zur Versorgung mit Süßwasser für die früheren Seereisen benennt.
Eine reiche Identität durch eine biogeologische Einzigartigkeit mit ihren endemischen Arten: die balearische Eidechse (Podarcis lilfordi), eine Unterart des Saladins (Limonium dragonericum)und der balearische Sturmtaucher (Puffinus mauretanicus), der vom Aussterben bedroht ist, findet hier eine bevorzugte Küste zum Nisten.
El Parc Natural de sa Dragonera renova i amplia la senyalització per millorar-ne l’ús públic
(15/07/2022)
- Departament Sostenibilitat i Medi Ambient
L’Impost de Turisme Sostenible permet la instal·lació d’una setantena de senyals
El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, han visitat, aquest divendres, el Parc natural de Sa Dragonera on s’està executant el projecte ‘Senyalització dels espais naturals protegits i dels espais xarxa natura 2000’, finançat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).
El projecte té un pressupost total de 500.000 € i ha permès renovar i millorar la senyalització de tots els espais naturals protegits de l’arxipèlag així com de la Xarxa Natura 2000. El Parc Natural de sa Dragonera comptarà amb una setantena de senyals, entre les quals n’hi haurà de direccionals, informatives, interpretatives del medi i de recomanacions per als visitants. La major part de la nova senyalètica ja està instal·lada i està previst que la resta ho estigui abans no acabi l’any.
Les senyals s’han col·locat als itineraris de Llebeig, Na Pòpia i Tramuntana, així com al Port i en els punts d’interès. D’altres senyals, com les col·locades a l’illot del Pantaleu recorden la prohibició de desembarcar per no interferir amb la nidificació d’espècies protegides.
Mir ha recordat la importància de «garantir informació clara dels itineraris, dels valors mediambientals i dels usos permesos als espais naturals protegits», sobretot en un enclavament «que ha estat símbol de la lluita ecologista, just el mateix mes que es compleixen 45 anys de l’ocupació de Sa Dragonera per evitar-ne la urbanització».
Per la seva part, Ribot, ha destacat que «els nous panells informatius serviran per ajudar a descobrir la biodiversitat de l’illa i així millorar la visita de la gent que ve a conèixer el Parc Natural de sa Dragonera. La informació que ofereixen els cartells permet al públic gaudir d’una visita guiada de forma independent i així aprofundir en el patrimoni natural i cultural de l’illa».
«En aquest sentit també vull aprofitar per recordar que al web del Parc Natural de sa Dragonera es podrà trobar molta informació útil https://dragonera.conselldemallorca.cat/», ha afegit la consellera.