Der Naturpark von Sa Dragonera

Foto: Miguel Pozo

Mehr Informationen

Besuchen Sie den Park

Mehr Informationen

PRO.GRE.S.S.

Projecte europeu PRO.GRE.S.S. – Programa CERV

Mehr Informationen

Die Insel von Sa Dragonera ist ein Überbleibsel eines noch wilden Mallorcas, eine maritime Landschaft, die an die Zeiten der Kolonisierung und an die Piraterie und an ein geologisches Fossil erinnert, das als Verlängerung der Serra de Tramuntana einen der Punkte mit der größten Umweltrelevanz der Balearen beherbergt.

Die majestätische Form, die sich am westlichen Horizont abzeichnet, dabei zerstückelt sie diese ähnlich einem schlafenden Drachen und ist zwangsläufig ihr identitätsstiftendes Element. Paradoxerweise wurde dokumentiert, dass der Ursprung des Namens „Sa Dragonera“ nicht auf die Ähnlichkeit mit dem Reptil zurückzuführen ist, sondern aus dem Lateinischen „traconaria“ stammt, was die Nutzung der Höhlen zur Versorgung mit Süßwasser für die früheren Seereisen benennt.

Eine reiche Identität durch eine biogeologische Einzigartigkeit mit ihren endemischen Arten: die balearische Eidechse (Podarcis lilfordi), eine Unterart des Saladins (Limonium dragonericum)und der balearische Sturmtaucher (Puffinus mauretanicus), der vom Aussterben bedroht ist, findet hier eine bevorzugte Küste zum Nisten.

El Consell de Mallorca rep els representants europeus del projecte PROGRESS en el qual participa el Parc Natural de sa Dragonera

El Consell de Mallorca rep els representants europeus del projecte PROGRESS en el qual participa el Parc Natural de sa Dragonera

(25/09/2023)

El vicepresident i conseller de Medi Ambient i Medi Rural, Pedro Bestard, ha donat la benvinguda als integrants de la delegació procedents de França, Grècia i Itàlia

El Consell de Mallorca ha rebut aquest dilluns la visita de nou socis integrants del projecte europeu PROGRESS, procedents de França, Grècia i Itàlia, que des d'avui i fins el 27 de setembre mantindran una trobada a Mallorca amb la finalitat d'intercanviar experiències i conèixer el projecte de sa Dragonera.

El vicepresident i conseller de Medi Ambient i Medi Rural, Pedro Bestard, al costat del director insular de Medi Ambient, Luis Rubí, han rebut a Palau del Consell, seu de la institució mallorquina, els integrants del projecte europeu. «Per a nosaltres és un plaer rebre companys d'altres països europeus que s'interessen per tots els valors mediambientals que ofereix Mallorca a nivell de paisatge i medi natural. El nostre objectiu és demostrar que l'illa és un autèntic paradís natural i exportar aquesta imatge a la resta del món», ha manifestat el conseller de Medi Ambient davant la delegació europea.

Així mateix, Bestard també ha explicat que «les visites tenen com a objectiu compartir experiències i que hi hagi un flux d'informació sobre el que es fa en matèria de medi ambient en els diferents països. Un clar exemple és l'illa de sa Dragonera, un lloc que estam cuidant i protegint».

Programa d'activitats a Mallorca

En el marc d'aquest projecte, entre el 25 i 27 de setembre es desenvoluparà la trobada dels socis a Mallorca i s'hi inclouran activitats i tallers, en els quals col·laboraran diferents entitats, com Save The Med, APB, Confraria de Pescadors d'Andratx, Museu Marítim, Fundació Illes Balears, entre altres.

Entre les activitats destaca un taller per conèixer millor els tipus d'arts de pesca tradicional, impartit per Domingo Bonnín, president de la Federació Balear de Confraries de Pescadors; una visita al far de Tramuntana, que serà guiada per l'antic faroner de l'Autoritat Portuària de Balears, Javier Pérez, i el personal tècnic del Parc; una volta amb barca per l'illa de sa Dragonera per aprofundir sobre la reserva marina, de la mà de la biòloga marina Yaiza Santana de la Fundació Save The Med, i una visita al castell de Sant Telm, guiada per Joan Carles Lladó, tècnic de l'àrea de Patrimoni de l'Ajuntament d'Andratx.

El conseller de Medi Ambient acompanyarà els socis europeus aquest dimarts a una ruta per sa Dragonera i els informarà sobre «el centre d'interpretació de l'illa que està projectat a Andratx, per sensibilitzar la població sobre la importància de cuidar aquest espai natural».

Projecte PROGRESS

El Parc Natural de sa Dragonera participa en el projecte europeu aprovat per la Comissió Europea denominat PROGRESS (Proactive Green Communities and Storytellers for Natural Capital Safeguarding), l'objectiu del qual és incrementar la participació de les comunitats locals per  conservar i valorar el paisatge i el patrimoni ambiental d'àrees protegides. Aquesta iniciativa forma part del programa CERV, que vol fomentar el compromís i la participació dels ciutadans en el projecte i afavorir-ne la igualtat, els drets i els valors.

El projecte europeu dura 24 mesos i és impulsat conjuntament amb tres socis: Grècia, amb el municipi de Trípoli; Còrsega, amb Etudes et Chantiers Corsica i Le Grand Site de la Conca de Oru, i Itàlia, que n'és el coordinador, amb la Reserva Regional de la Selva del Lamone.

El Parc ha estat triat com l'espai protegit per desenvolupar aquest projecte i des del Consell de Mallorca s'han posat en marxa una sèrie d'activitats, conferències i tallers amb la finalitat d'encuriosir diferents sectors de la població local (infants, joves, gent gran...) sobre aquests temes. Així, el programa inclou conferències, tallers, formacions, seminaris, debats, mostres, projeccions i realització d'audiovisuals, recerques, enquestes, etc.

El novembre tindrà lloc una conferència sobre el patrimoni històric i cultural de l'illa de sa Dragonera, i se'n faran dues més durant el 2024.
 

Visitau-nos!