Alle Nachrichten

El butlletí Ciència a sa Dragonera apropa els estudis científics a la ciutadania de Mallorca

El butlletí Ciència a sa Dragonera apropa els estudis científics a la ciutadania de Mallorca

(31/03/2023)

  • Departament Sostenibilitat i Medi Ambient

Aurora Ribot destaca que «el butlletí és un recull d’estudis que demostren que el Parc és un paradís de la biodiversitat»

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient ha publicat el butlletí Ciència a sa Dragonera, que recull tots els estudis que s’han duit a terme al Parc Natural de sa Dragonera el 2022. Aquesta publicació serveix per donar a conèixer els treballs científics fets al Parc i també per facilitar l’intercanvi d’informació entre el personal investigador. Durant l’any passat s’hi varen desenvolupar diversos estudis sobre aus, rèptils, fauna cavernícola, invertebrats i ecologia de les comunitats.

Entre aquests estudis, destaquen els de l’anàlisi de l’ADN ambiental per cercar indicis de la presència del vell marí (Monachus monachus) en aigües del Parc Natural de sa Dragonera, l’estudi sobre la densitat de la població de la subespècie de sargantana balear (Podarcis lilfordii subesp. gigliolii) a cala en Lledó, la contribució al coneixement de la fauna lepidopterològica del Parc o el projecte «Biodiversitat terrestre» a sa Dragonera (2021-2022).

Pel que fa l’estudi de les aus, s’han fet estudis de seguiment com el de la reproducció de la població de falcó marí (Falco eleonorae) al Parc Natural, així com el de la població de gavina comuna, del virot gros (Calonectris diomedea) o del virot petit (Puffinus mauretanicus). Un estudi innovador ha estat el de la migració nocturna d’aus, conegut com a NocMig, que ha aportat dades interessants sobre el pas d’espècies noves o la densitat d’individus en migració d’altres espècies ja conegudes.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que «el butlletí Ciència a sa Dragonera és un recull d’estudis que demostren que el Parc és un paradís de la biodiversitat i es volen remarcar els treballs i estudis que contribueixen a conservar i recuperar hàbitats, perquè així tothom els pugui consultar i conèixer». A més, ha afegit que «el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient entén que és molt important continuar amb projectes per a la protecció i conservació de la fauna, d’hàbitats i de la flora, per a la gestió agrícola i forestal o per al control d’espècies al·lòctones».

Per part seva, la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, ha indicat que «la idea del butlletí és recopilar la informació per difondre-la entre tots els centres d’investigació i que, així, estigui a l’abast de tothom per generar sinergies entre les diferents entitats que fan o volen fer estudis al parc». La directora ha aprofitat per recordar que «el parc té les portes obertes als científics i científiques que vulguin fer estudis i treballs de seguiment a sa Dragonera o als illots del Pantaleu i sa Mitjana».

Pots consultar el butlletí aquí: https://bit.ly/ButlletiDragoneraN3

Reunió de la Junta Rectora

La Junta Rectora del Parc Natural de sa Dragonera s’ha reunit en sessió ordinària per aprovar el Pla Anual d’Execució (PAE) 2023, a més de tractar altres aspectes relacionats amb la gestió del parc. La trobada s’ha fet a la mateixa illa de sa Dragonera, a demanda de la Junta mateixa, per fomentar el contacte directe amb l’espai. Per això, en acabar la reunió, tots els membres assistents han fet una visita pels voltants de cala en Lledó per conèixer de primera mà totes les iniciatives, projectes, activitats i tasques que estan previstes dur-se a terme al llarg d’enguany.

La directora i conservadora del Parc Natural de sa Dragonera, Pilar Gómez, ha volgut destacar la feina feta i, alhora, remarcar que «és de vital importància continuar els projectes de conservació i protecció, com el seguiment d’espècies com el falcó marí, els estudis sobre el virot petit i gros, la inspecció de colònies de gavines i del pas d’ocells migratoris o els estudis de papallones, entre d’altres».

El programa del Parc per al 2023 té un pressupost d’1.129.918,39 euros, un 77 % més que el 2022. El PAE que es presenta per a l’any 2023 vol ser una eina de treball i consulta per garantir una bona conservació i preservació de l’espai natural protegit, fomentar la participació pública i la creació de xarxes d’estudi.

Visitau-nos!