Totes les notícies

El Parc Natural de sa Dragonera incrementa el pressupost en un 77 %

El Parc Natural de sa Dragonera incrementa el pressupost en un 77 %

(21/03/2023)

  • Departament Sostenibilitat i Medi Ambient

El Consell de Mallorca presenta el Programa Anual d’Execució del Parc Natural de sa Dragonera 2023

L’Autoritat de Gestió del Parc, formada pel Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca i la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, s’han reunit per fer balanç de les activitats que s’han dut a terme durant el 2022 i per aprovar el Programa Anual d’Execució (PAE) del Parc Natural de sa Dragonera (format per l’illa de sa Dragonera i els illots des Pantaleu i sa Mitjana). El programa del parc per al 2023 compta amb un pressupost de 1.129.918,39 euros, un 77 % més respecte al 2022.  

El PAE, que es presenta per a l’any 2023, vol ser una eina de treball i consulta per garantir una bona conservació i preservació de l’espai natural protegit, fomentar la participació pública i la creació de xarxes d’estudi. Totes les accions planificades podran ser modificades o ajornades per motius de caràcter excepcional, com la seguretat i salut pública si així ho demanen les circumstàncies.

Entre les prioritats bàsiques del programa podem destacar les de conservar i recuperar  hàbitats i espècies vegetals, continuar amb les tasques de prevenció, control i eradicació d’espècies invasores i, sobretot, el seguiment de les espècies d’aus més emblemàtiques. A més, apostarà per les tasques de recerca i desenvolupament i per impulsar nous projectes d’investigació relacionats amb la biodiversitat, etnogràfics i culturals així com la seva interrelació amb el medi marí.

Està previst revisar la nova senyalització interpretativa del parc de conformitat amb la normativa de senyalització que estableix el Govern de les Illes Balears per als espais de rellevància ambiental. A més, enguany el parc es dotarà d’un sistema autònom de depuració d'aigües residuals domèstiques que utilitzarà part de l'energia renovable generada a partir dels sistema fotovoltaic instal·lat al parc el 2021. Per acabar, es fomentarà i facilitarà els processos participatius de la ciutadania a com a element clau per integrar una comunitat social activa i dinàmica en el PN sa Dragonera.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha explicat que «es continuarà apostant per «la inversió en investigació i seguiment dels hàbitats i espècies amenaçades i clau per als ecosistemes del parc natural, per disposar de dades que ens contin si la gestió que feim a l’espai és correcta o si, en canvi, l’hem de millorar. Tot amb l’objectiu primordial de conservar la biodiversitat i els serveis ecosistèmics que ens proporciona».

«Al Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient, entenem que és molt important promocionar activitats que fomentin la ciència ciutadana i ajudin a crear consciència sobre la fragilitat del medi marí i la necessitat de protegir-lo». «Sa Dragonera és i serà sempre una referència en la lluita ecologista de la nostra illa. Aquest esperit és el que intentam mantenir viu en el dia a dia del parc. L’illa i les aigües que l’envolten demostren que aquest Parc Natural és un paradís de la biodiversitat, que hem de contribuir a conservar entre tots i totes perquè les generacions futures en puguin gaudir», ha afegit la consellera Ribot.  

Per la seva banda, el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas ha destacat que «l'increment de pressupost per al Parc Natural de Dragonera es consequència directa de l'impuls que el Govern ha donat a les polítiques de conservació les darreres dues legislatures que s'han manifestat en un increment notable dels recursos per als espais naturals protegits».

En aquest sentit, ha afegit que «Dragonera no podia quedar enrere i així ho hem plasmat en aquest Pla d'actuació ambiciós que posará les bases per a un salt de qualitat important, a la vegada», ha recordat, «que ja estem fent feina en el nou Parc Natural de Ponent que connectarà, per la part marina amb Dragonera i permetrà crear una gran àrea marina protegida a una de les zones de Mallorca que històricament mes pressió humana ha patit».

El PAE s’articula seguint dos objectius bàsics: programes i projectes. Els programes es desenvolupen, per àrees de treball, les accions de gestió que tenen caràcter permanent i es repeteixen anualment, incorporant si escau modificacions segons les circumstàncies del moment. S’engloben en aquest apartat, programes de vigilància, conservació, seguiment de la biodiversitat i ús públic i educatiu iniciats en anys anteriors. Pel que fa als projectes, constitueixen unitats d’actuació que tenen un objectiu concret i un termini definit d’inici i final. La durada és variable i, de vegades,  es pot perllongar per més d’un exercici anual. Es troben previstos al Pla d’Ús i Gestió del Parc de Sa Dragonera i estan pendents de la seva realització.

Més informació: https://dragonera.conselldemallorca.cat/

Segueix-nos a les xarxes socials!