Parc natural de sa Dragonera

Foto: Miguel Pozo

Més informació

Visita el parc

Més informació

PRO.GRE.S.S.

Projecte europeu PRO.GRE.S.S. – Programa CERV

Més informació

L'illa de sa Dragonera és un vestigi d’una Mallorca encara salvatge, un paisatge marítim que evoca temps de colonització i pirateria, i un fòssil geològic que, com a prolongació de la serra de Tramuntana, alberga un dels punts de major rellevància ambiental de les Illes Balears.

La forma majestuosa que es dibuixa sobre l'horitzó del ponent, «semblant a la d'un dragó adormit», és ineludiblement l'element identitari. Paradoxalment, s’ha documentat que l’origen del nom, sa Dragonera, no es deu al símil amb el rèptil, sinó que prové del llatí traconaria i el designà l'ús de les coves per aprovisionar d'aigua dolça en les antigues rutes de navegació.

Una identitat enriquida per una singularitat biogeogràfica, el seus endemismes: la sargantana, una subespècie de saladina i el virot petit que, en perill d’extinció, troba aquí una costa predilecta per a la nidificació.

Un mural de la imatge d'una gran ‘sargantana’ donarà la benvinguda als visitants del parc natural de sa Dragonera

Un mural de la imatge d'una gran ‘sargantana’ donarà la benvinguda als visitants del parc natural de sa Dragonera

(07/05/2024)

El treball ha estat realitzat per alumnes de 5è i 6è de Primària del CEIP Els Molins de s’Arracó i s'ha emmarcat dins del projecte europeu ‘Progress’

Un mural que plasma la imatge d'una gran sargantana donarà la benvinguda als visitants del Parc Natural de sa Dragonera. La creació del dibuix se situa el moll de cala Lledó i ha estat confeccionada per estudiants de 5è i 6è de primària del CEIP Els Molins de s’Arracó.

La protagonista d'aquest gran mural, que té una dimensions de 13 x 2,5 metres, és la sangantana de Dragonera (Podarcis lilfordi giglioli), “sa dragoneta”, aquest petit “drac” endèmic tan emblemàtic del Parc Natural.

Es tracta d'una iniciativa d'educació ambiental que està emmarcada dins del projecte europeu ‘Progress’, per la qual 12 alumnes de primària han realitzat un taller de fotografia responsable en col·laboració amb MARE, Certamen Audiovisual per a la conservació del Mar Balear.

El vicepresident i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, «ha donat l'enhorabona als alumnes participants», i ha destacat el missatge que ha de representar aquest mural que ha estat creat «conjugant l'educació ambiental, amb la fotografia i l'art, per a promoure un comportament responsable dels més joves amb la seva relació amb el medi».

Procés d'elaboració del mural

El projecte va començar el passat dia 27 de febrer quan un tècnic del Parc Natural i un de MARE van acudir al col·legi per a exposar la iniciativa. Posteriorment, els 12 alumnes que han treballat en la creació del mural van acudir a sa Dragonera, on es van fer totes les fotografies que després es van usar per a la realització del mural que, després d'imprimir-se en paper, es va aferrar al mur de la molla.

Des de MARE es van confeccionar diferents opcions de murals i l'alumnat en va triar una que ha estat la que ha donat com a resultat un mural de grans dimensions que pot veure's només arribar al port.

La fotografia com a eina per a conèixer la mar

El Certamen Audiovisual per a la Conservació de la Mar Balear (MARE) treballa des de 2020 per a treure a la llum, a través de la ciutadania, l'estat de les nostres aigües. MARE utilitza la fotografia com una eina capaç d'emocionar, captivar i connectar-nos amb la mar. Ens mostra, amb ulls privilegiats, la seva bellesa i les seves amenaces.

Segueix-nos a les xarxes socials!