Parc natural de sa Dragonera

Foto: Miguel Pozo

Més informació

Visita el parc

Més informació

PRO.GRE.S.S.

Projecte europeu PRO.GRE.S.S. – Programa CERV

Més informació

L'illa de sa Dragonera és un vestigi d’una Mallorca encara salvatge, un paisatge marítim que evoca temps de colonització i pirateria, i un fòssil geològic que, com a prolongació de la serra de Tramuntana, alberga un dels punts de major rellevància ambiental de les Illes Balears.

La forma majestuosa que es dibuixa sobre l'horitzó del ponent, «semblant a la d'un dragó adormit», és ineludiblement l'element identitari. Paradoxalment, s’ha documentat que l’origen del nom, sa Dragonera, no es deu al símil amb el rèptil, sinó que prové del llatí traconaria i el designà l'ús de les coves per aprovisionar d'aigua dolça en les antigues rutes de navegació.

Una identitat enriquida per una singularitat biogeogràfica, el seus endemismes: la sargantana, una subespècie de saladina i el virot petit que, en perill d’extinció, troba aquí una costa predilecta per a la nidificació.

El Consell de Mallorca destinarà 36 milions de pressupost a Medi Ambient, Medi Rural i Esports, per a invertir en noves infraestructures i reforçar serveis

El Consell de Mallorca destinarà 36 milions de pressupost a Medi Ambient, Medi Rural i Esports, per a invertir en noves infraestructures i reforçar serveis

(17/11/2023)

El departament que dirigeix Pedro Bestard augmenta un 11,4% la partida destinada a sa Dragonera

El Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports disposarà de 36 milions d'euros, la qual cosa suposa un 6% del pressupost total del Consell de Mallorca, que anirà destinat principalment a les dotacions previstes per a noves inversions i el reforç i millora de serveis en la xarxa de refugis, el Servei de Caça, Patrimoni Marítim i Esports.

Destaquen els increments que es destinen a la partida «Mallorca i la mar», que passa de 108.000 a 283.000 euros, és a dir, augmenta 175.000 euros (+160 %), en el pressupost dels quals s’inclou la compra d’un motor nou per a la Balear i 20.000 euros per a l’organització de diferents activitats culturals per celebrar l’aniversari d’aquesta embarcació. A més, s’ha reservat una partida nova de 100.000 euros per recuperar embarcacions amb valor històric i cultural. El pressupost destinat a sa Dragonera s’incrementa 37.800 euros, un 11,39 % més, i passa de 332.000 euros el 2023 a 370.000 pressupostats per al 2024.

El pressupost d’aquest Departament inclou una partida de 90.000 euros per a l’execució del projecte del centre d’interpretació de sa Dragonera al municipi d’Andratx, «un dels primers anuncis de l’equip de govern just començar la legislatura» i instal·lar un sistema elèctric d’entrades al Parc, tal com ha destacat el vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard. 

La Direcció Insular de Caça disposarà d’una subvenció nova de 80.000 euros per a inversió, que es destinarà adquirir maquinària i altres utensilis per fer gestió agroambiental, conservació i foment d’espècies cinegètiques i no cinegètiques. 

La Direcció Insular d’Esports destinarà 560.000 euros a un catàleg d’activitats esportives per a la gent gran i s’incrementa un 11,28 % l’import de les subvencions nominatives per a les federacions esportives.  A més, Esports preveu una convocatòria per a instal·lacions esportives per un import de 5,1 milions d’euros, que possibilitarà que els municipis disposin de 142 espais esportius exteriors nous: zones de cal·listènia i parcs de skate per als adolescents, parcs saludables per a infants, àrees biosaludables, mòduls esportius i rectes d’atletisme per a clubs i famílies. 

D’altra banda, Medi Ambient assumeix les aportacions de l’Associació Mallorca Rural i el Grup d’Acció Local de Pesca que la legislatura passada assumia Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, i que, en total, disposaran d’un pressupost de 130.000 euros. Així, a partir de l’1 de gener de 2024 quedarà transferida la gestió al departament de Pedro Bestard. 

Inversions noves 

Pel que fa a inversions noves, es preveuen 123.000 euros per elaborar el projecte d’adaptació de La Paloma Blanca com a refugi i la realització dels treballs de reparació més urgents, a més de la instal·lació del sistema hidràulic de la Coma d’en Vidal, entre altres.

 

 

Segueix-nos a les xarxes socials!